Головна » 2010 » Грудень » 18 » Всі на кутю!!!
|
15-16 січня у місці проведення «Лемківської ватри» у Монастириську в урочищі Бичова відбудеться свято куті та фестиваль лемківських колядок. Зокрема, найвправніші господині придністрянського краю готуватимуть традиційну різдвяну страву за різноманітними рецептами кожного з сіл регіону. Про це сьогодні на нараді, яку проводив голова Тернопільської облдержадміністрації Михайло Цимбалюк. Михайло Цимбалюк "Кожне село, та й кожна оселя мають власний, особливий рецепт куті. Це надзвичайна страва, адже готують її саме на Різдвяні свята, а до її споживання за одним столом збирається вся родина. От і ми пропонуємо нашій фестивальній громаді почастуватися кутею, яку переставить кожен район, фольклорний колектив, господині, оголошені до участі у фестивалі”, – каже Михайло Цимбалюк.Він зазначив, що проводячи такі фестивалі Тернопільщина має на меті популяризувати традиції та обряди.
Плоди поля, городу і саду - застава багатства в новому роціВам знадобиться:
- 1 склянка пшениці
- 4 склянка води
- 70 г маку
- 70 г подрібнених горіхів
- 1/4 склянки родзинок
- мед на смак (2-4 ст. ложки)
- кип’ячена вода для розведення меду
Спосіб приготування:- На базарі можна купити вже підготовлену пшеницю, яка вариться швидше, ніж необроблена. Підготувати її можна і самостійно. Переберіть зерна пшениці, промийте їх і висушіть в теплій, але не гарячій духовці. Коли пшениця просохне, злегка побризкайте її водою, покладіть в полотняний мішечок або ступку і товчіть макогоном, поки оболонки зерен не облущаться. Знову промийте пшеницю і замочіть на ніч в холодній воді.
- Наступного дня промийте пшеницю, залийте свіжій водою і варіть її на найменшому вогні до м’якості, періодично помішуючи і при необхідності підливаючи воду. Можна перекласти пшеницю в горщик і томити в духовці, підливаючи воду.
- Поки вариться пшениця, залийте кип’ятком мак і залиште на 1 час. Потім воду злийте, додайте трохи цукру і розітріть мак добіла товкачем в ступці або міксером з насадкою-ножем.
  - Родзинки помийте, залийте окропом хвилин на 20, щоб родзинки набрякли, потім воду відцідіть.
- Мед трохи розведіть кип’яченою водою.
- Змішайте зварену пшеницю, товчений мак, родзинки, горіхи і розведений мед.

Примітка: Кутю не можна зберігати довго, оскільки мед може заграти. Якщо ви плануєте їсти кутю не одразу, зберігайте її без меду, а мед додайте незадовго перед подачею до столу.
|
Переглядів: 1159 |
Додав: gazeta_terebovlyanschyna
| Рейтинг: 0.0/0 |
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі. [ Реєстрація | Вхід ]
|
   Статистика |
---|

Онлайн всього: 1 Гостей: 1 Користувачів: 0 |
|