П`ятниця, 29.03.2024, 08:17 | Вітаю Вас Гість


Головна » 2011 » Січень » 4 » Власник агропідприємства «нагрів» державу на півтора мільйона гривень
18:29
Власник агропідприємства «нагрів» державу на півтора мільйона гривень

Щоб отримати велетенські гроші, керівник підприємства «Конкурент», що у с. Новій Могильниці Теребовлянського району, штампував на комп’ютері фальшиві документи.

На початку 2009 року Аграрний фонд Міністерства аграрної політики України за рахунок бюджетних коштів закуповував зернові культури урожаю поточного року у товаровиробників сільськогосподарської продукції, укладаючи з останніми форвардні контракти на умовах виплати після підписання такого договору авансового платежу в розмірі 50 відсотків від суми усієї угоди.

Керівник «Конкурента» теж забажав розжитися на щедрий аванс. Однак фонд укладав угоди лише з надійними сільгоспвиробниками, які не мали заборгованостей, у тому числі за обов’язковими платежами. А у «Конкурента» були борги, що вимірювалися десятками тисяч гривень, – і перед Пенсійним фондом, і перед центром зайнятості. Ці заборгованості керівник «ліквідував» з допомогою комп’ютерної техніки – виготовивши довідки про відсутність боргу. У такий же спосіб завищив показники врожайності пшениці, підробивши довідки управління агропромислового розвитку Теребовлянської РДА.

Врешті-решт керівник-фальшувальник домігся свого – у березні 2009 уклав з Аграрним фондом форвардний біржовий контракт, відповідно до якого мав поставити фонду 2500 тонн зерна пшениці 3 класу, урожаю 2009 року, на загальну суму 3128575 гривень. Незабаром «Конкурент» отримав з державного бюджету 1564287 гривень авансу.

Цей рік виявився врожайним – підприємство зібрало 4694,2 тонни пшениці, тобто могло виконати зобов’язання за форвардним контрактом. Але у плани керівника це не входило – пшеницю він продав іншим і контракту не виконав. Не повернув також більш ніж півтора мільйона гривень авансу.

А щоб уникнути відповідальності та претензій, сільгоспвиробник знову взявся до фальшування. Він подав до Торгово-промислової палати України складені та підроблені ним довідку і протокол засідання об’єктової комісії ПАП «Конкурент» з питань надзвичайних ситуацій про пошкодження сільськогосподарських культур та неправдивий протокол засідання Теребовлянської районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, у які внесено відомості про пошкодження посівів підприємства стихійним лихом, що нібито відбулося 23-24 травня 2009 року. Насправді у травні того року жодних стихійних потрясінь у Новій Могильниці не було.

Усі перелічені факти лягли в основу звинувачення, висунутого керівникові «Конкурента» правоохоронними органами. У результаті він сів на лаву підсудних за двома статтями Кримінального кодексу – за підроблення та зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки. На час розгляду справи у суді винуватець повернув Аграрному фонду частину боргу.

При призначенні міри покарання Теребовлянський райсуд врахував ще й попередню судимість цього чоловіка – влітку 2010 року він був засуджений за шахрайство з фінансовими ресурсами та підроблення до трьох з половиною років позбавлення волі з відстроченням виконання вироку на рік. У результаті складання вироків, поглинання покарання й іншого, що застосовують суди при призначенні покарання, остаточний вирок за двома судимостями склав чотири роки позбавлення волі з відстроченням виконання вироку на два роки. Тобто за оборудку із Аграрним фондом винуватець не дуже й поплатився.

Ольга КУШНЕРИК, газета "Свобода”.

Переглядів: 566 | Додав: gazeta_terebovlyanschyna | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Календар

«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Наше опитування
Сайту району
смт. МикулинціТекст заміщення

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Теребовля


Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання