Субота, 27.04.2024, 03:21 | Вітаю Вас Гість


Головна » 2010 » Листопад » 26 » 70- річчя Теребовлянського вищого училища культури
21:42
70- річчя Теребовлянського вищого училища культури
Свято розпочали із панахиди за покійних, життя яких було пов'язане із вузом. Після цього студенти та працівники вузу із хоругвами обійшли довкола будівлю училища. Ходу супроводжували гра барабанниць та духового оркестру.
Свій 70-річний ювілей відзначило Теребовлянське вище училище культури 26 листопада. Його випускників знають не лише у нашому краї, а й за кордоном.
Нині тут виховують і випускають у світ керівників духовного та хорового оркестру, бібліотекарів, режисерів та акторів. І це ще не весь перелік спеціальностей, які тут здобуває молодь. Зараз у Теребовлянському вищому училищі культури навчається близько 500 студентів на денній та заочній формі навчання. Також при вузі діє київська філія Національної академії керівних кадрів культури та мистецтва, де освіту здобувають ще 100 студентів.

- А все починалося з маленького приміщення. Директорським транспортом була пара сивих коней. Агітбригадою ми виїжджали у села, де давали концерти, - з посмішкою пригадує директор училища Микола Виннічик. - Ми мали й свою пасіку та корову. Восени студенти ходили в ліс, аби заготовити дрова на зиму. Я ще застав ці часи, коли у кожному класі була грубка. Нині ми дійсно є потужним навчальним закладом. У нас діє сім відділів з різними спеціалізаціями. Працює 140 викладачів.

За 70 років вихідцями з Теребовлянського вищого училища культури стало понад 11 тисяч студентів. Серед них чимало народних артистів України, заслужених діячів культури та мистецтва. У пам'яті кожного залишились лише теплі спогади зі студентських років у стінах цього училища.

- Училище я закінчив 32 роки тому, навчався на театральному відділі. Тут пройшла моя юність. Коли вступив у вуз, через тиждень навчання з одногрупниками поїхали в село. Там відразу організували концерти, а люди казали: "Це артісти приїхали", - розповідає народний артист України Гриць Драпак. - Завдяки спеціальності я можу прогодувати свою сім'ю. Дай Боже, щоб училище і далі процвітало, його підтримувала влада і звідти виходили хороші спеціалісти.

Вдячний долі, яка привела його у теребовлянське училище, і директор муніципального духового оркестру "Воля” Володимир Грицай. Чоловік має звання заслуженого працівника культури України завдяки базовій підготовці у вузі.

З ювілеєм керівництво та вихованців вузу вітали голова облради Олексій Кайда та начальник управління культури обладміністрації Григорій Шергей.

- Нині, коли духовність і культура занепадають, такі училища ми зобов’язані зберегти і розширити, - наголосив пан Кайда. - Показником вузу є те, що воно випустило заслужених і народних артистів, заслужених діячів культури і мистецтва.

Два нових баяни подарувала влада студентам училища. Не обійшлося і без жартів.

Зокрема, Олексію Кайді пригадався анекдот. Мовляв, ховали тещу - порвали два баяни.

(відео) (фото)

за інформацією:  www.20minut.ua

Переглядів: 1896 | Додав: gazeta_terebovlyanschyna | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Календар

«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Наше опитування
Сайту району
смт. МикулинціТекст заміщення

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Теребовля


Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання