Четвер, 28.03.2024, 15:00 | Вітаю Вас Гість


Головна » 2012 » Березень » 8 » Міжнародний жіночий день
10:23
Міжнародний жіночий день
Ще в давньому Римі існував жіночій день, який святкували матрони. В цей день матрони – народжені вільними одружені жінки отримували від своїх чоловіків подарунки, були оточені любов’ю і увагою. Рабині також отримували подарунки. Крім того, господиня дому дозволяла невільницям в цей день відпочивати. Вбрані у найкращий одяг, з духм’яними вінками на голові, римлянки приходили до храму богині Вести – охорониці домашнього вогнища.
Ініціатором святкування Міжнародного жіночого дня була Клара Цеткін. Перша історична подія, що випала на цей день і була пов’язана зі спробою жінок заявити про свої права – марш протесту нью-йоркських текстильниць 8 березня 1857 року. Привід, нажаль, був банальний: низькі заробітки і погані умови труда. Вдруге, півстоліття потому, про цю дату згадали активістки нью-йоркської соціал-демократичної організації, що зібрали 8 березня 1908 року мітинг на захист прав жінок.
У 1909 році Соціалістична партія Америки проголосила Національним жіночим днем останню неділю лютого. В 1910 році на Другій міжнародній конференції жінок-соціалісток в Копенгагені Клара Цеткін виступила з ініціативою щорічного проведення Міжнародного жіночого дня, конкретна дата не обговорювалася.
Вперше „міжнародний” жіночий день відзначався в 1911 році в чотирьох країнах – Австрії, Германії, Данії і Швейцарії – у різні дні. В 1912 році жіночій день святкували тим же „вузьким колом” країн і знову в різні дні.
В 1913 році жіночий день було вперше відзначено в Росії (вірніше – в окремо взятому місті - Петербурзі). Дату його проведення і імена організаторів не вдалося відшукати навіть в радянських джерелах, хоч саме радянські ідеологи на протязі десятиріч розвивали міф про „міжнародність” жіночого дня.
І лише в 1914 році – вперше і востаннє! – жіночій день відзначався 8 березня одночасно в 6 країнах: Австрії, Германії, Данії, Нідерландах, Росії і Швейцарії.
Перша світова війна примусила Європу надовго забути про будь-які свята. Але після приходу до влади в Росії більшовиків про Міжнародний жіночий день знов згадали і надали йому офіційного статусу. 1957 рік був проголошений ООН „Міжнародним роком жінок”, а 8 березня отримало статус міжнародного жіночого дня. Але, крім колишніх республік СРСР, 8 березня у світі, нажаль, ніхто не святкує. В Естонії, Латвії, Литві, Грузії і Арменії Міжнародний жіночий день було офіційно скасовано. В Арменії 7 квітня відзначають нове свято Материнства і Краси. В більшості європейських країн в цей день в новинах, між іншим, проскакує інформація про те, що сьогодні міжнародний жіночий день, але це, як правило констатується, а не святкується, як подія.

Дорогі жінки, дівчата!
Наші рідні і красиві!
Кращого немає свята,
Аніж те, що прийшло нині!
***
Це для вас сніги розтали,
Це для вас прийшла весна.
Ви собою полонили
Наші душі і серця.
***
То ж лишайтесь завжди милі,
Ніжні, щирі, чарівні,
І розумні, і вродливі,
І веселі, і прості!

Переглядів: 472 | Додав: gazeta_terebovlyanschyna | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Календар

«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Наше опитування
Сайту району
смт. МикулинціТекст заміщення

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Теребовля


Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання